Озимий ріпак "Мороз" - це стійкий до низьких температур високоврожайний сорт. Розроблено кієвським Інститутом сільського господарства УААН. Цей продукт використовують для використання по всьому регіоні України. Чудово показав себе як у виробництві олії, так і для переробки в кормовій шорт. Середній стиглий він досягає 260 — 267 днів. "Мороз" володіє великим потенціалом врожайності: заявлений показник 6,0 на гектар. На практиці, у товарних порах, вдавалося зібрати від 3,5 до 4 тонн з гектара.
Основні показники та особливості ріпаку "Мороз"
- Масляність насіння 46-47%
- Ерукової кислоти до 0,3 %
- Глюкозинолатів 17 мкмоль/г
- Висота рослин 160-168 см
- Стебел має 8-10 гілок першого порядку
- Висота прив' язки стручків 60-70 см
- Відсутність ярусів
- Тисячі зерен 4,4 - 5.0
- Зимостійкість 90%
- Стомлюваність до сну — середня
- Стійкість до суперечок висока
- Запорука — висока
- Стійкість до біотичних і абіотичних стресових ситуацій — висока
- Стійкість до хвороб і шкідників дуже висока
- Підходить як для раннього, так і пізнішого періоду посіву
- Підходить для вирощування рапсу по системі "ноутил"
Рекомендований час посіву
- Ранні: 10 — 20 серпня (1,8 — 1,0 мільйона)
- Оптимальні: 20 серпня — 5 вересня (1,0 — 1,2 мільйона. насіння з гектара)
- Пізно: 5 — 15 вересня (1,2 — 1,5 мільйона зерен з гектара)