Ліра Одеська пшениця озима
Україна
Рік реєстрації: 2013
Тип колоса: охолоджений
Група стиглостей: середньостатистичний
Зимо-холодостійкість: вище середнього
Стійкість до посухи: висока
Стійкість до суперечки: висока
Стійкість до сну: висока
Стійкість до хвороб: середня
Коробка зерна: сильна
Докладний опис:
Універсальний тип агрофону (тип сортів Антонування);
Високоврожайный. У посушливі роки (2010-2012) В державному сорто випробовуванні максимальна врожайність становила 10,04 т / га, при середній розмірі в різних агроекологічних зонах 5,17-6,36 т / га, що вище національних стандартів на 3,2 16,8%. Відрізняється великим (11-12 см), добре осіннім колосом (64-72 зерна) з хорошою кущуватистістю (680-710 продуктивних стебел на 1 м2);
Ліра Одесська пшениця стягання
Середній. Вегетаційний період 282-285 днів (рівний сорт Антонівка);
Короткостебельна (86-92 см), з товстим міцним стебелом забезпечує високу стійкість до поляганію (9 балів). Стійкість до сну (8 балів) і проростання на корні (7-8 балів);
Морозстійкість, зимовість висока (7-8 балів), засуха-, жаростійкість висока (8-9 балів);
Поверхня стійкості до захворювань (в балах): бурої іржаві - 5-6, мулярної роси - 5-6, пилової і твердої голівки - 4-5.
Якість зерна: За даними лабораторії якості зерна Інституту експерти сортів рослин України сорт Ліра одесська відзначається підвищеними показниками якості зерна сильною і надсильної пшениці: маса 1000 зерен - 38,8-42,4 г; вміст білка 14,2-14,4%, сирої клейковини 29,5-33,1%, сила борошна 390-418 е.
Апробаційні ознаки: тип еритросперму, колос білого, циліндрової форми, середньої щільності (20-22) колоски на 100 мм стержні, великий (110-112 мм). Очищення середньої довжини (68-89 мм) зазублені. Колоскова луска вовальна, довжина 13,2-15,4 мм, ширина 3,2-3,8 мм. Плечо пряе, ширина 0,6-0,8 мм. Зубець колоскової лусочки ледь вигнутий, довжина 3,2-5,1 мм. Кіль є, язичок короткий. Зеленка червона: 7,8-8,9 мм, ширина 3,1-3,6 мм, товщина 2,8-3,7 мм
Агротехнічні вимоги: сорт показує високу позитивну реакцію на підвищення мінерального азоту (К = 10,4-13,6).
Особливість сортів: високий генетичний потенціал продуктивності поєднується з підвищеною пластичністю і стійкістю до біотичних та абіотичних стресових факторів.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Культура | Пшениця |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сезонність | Озима культура |