Пшениця озима БУНЧУК
Оригінальний інститут Селекції-генетики - Національний центр семеноводства і сортовичення НААН
У Реестрі сортів у Україні з 2009 року, рекомендований для посідання в степовій та лісозаготівельній зонах.
Господарчі та біологічні характеристики:
Сорт високоінтенсивного степового екотипу є підхожим для вирощування на різних агрофонах. Урожайність 72,3-89,4 ц / га за роки конкурсних досліджень в інституті формувалася за рахунок високої продуктивної кущистості (від 620 до 820 стебел на 1 м2) і високої озерності (до 55-65 зерна в колосі). Бунчук більший за продуктивність сортів на 5,7-11,7%.
● Відноситься до групи середніх, з тривалістю вегетації 278-283 днів.
Бунчук - отягуючи м'який пшениця короткостебельного типу (висота 85-95 см). Стійкість до поляганію (8-9 балів), висипання (8-9 балів) і проростання зерна на корні (8-9 балів).
● Зимостійкість на рівні сорту Альбатроса Одесського (7-8 балів). Висока посуха- жаростійкість (8-9 балів).
● Присутність групової стійкості до захворювань (в балах): бура іржа - 7-8, борошниста роса - 6-7, септориоз колоса 5-6, голованія — 3-4.
Якість зерна: вона належить до категорії сильної пшениці. Вміст білка 12,4-13,7%, клейковини 27,6-32,1%, сила борошна (W) 340-420 в. а., обсяг хліба з 100 г борошна 1440-17 см3, загальна оцінка хліба 4,8-5,2 бала.
Апробаційні ознаки: вид єритропермум. Колос циліндричної форми завдовжки 9,2-10,8 см, середньої щільності (18-222 члениця на 10 см колоса). Ості грубі, злегка зазублені. Колосуа луска яйцеподібної форми, плечо слабкий. Кіль добре виражений. Зубик короткий.
Агротехнічні вимоги: добре реагують на підвищений агрофон, у тому числі на попередники та мінеральні підкормки.
Такі сорти, як Бунчук, мають ериктоїдне розташування листя, завдяки чому рослина має краще освітлення та аерацію. У зв'язку з цим норму висівання можна збільшувати на 5-10%.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сезонність | Озима культура |
Користувальницькі характеристики | |
Культура | Озима пшениця |