Озима пшениця сорт Вдала.
У реестрі сортів у Україні з 2006 року, рекомендований до вирощування у всіх агроеологічних зонах країни. Основні та біологічні характеристики: Інтенсивний тип універсального використання в різних агрозонах.
Високопродуктивний. У різних сорто випробовуванні врожайність досягла 73,0-119,0 ц/га, що на 8,3-19,4% вище національних стандартів. Среднеранний. Період весетації становить 283-287 днів. Середньоросий (96-111 см), стійкий до поляганію (8-9 балів), висипку і проростанню зерна в колосі. Стійкий до найпоширеніших захворювань, особливо до болістої роси (5-6 балів) і бурої ржі (6-7 балів). Має високу і стабільну на всій простій температурі (8-9 балів), що забезпечує виключно довгий період яровізації (52-55 днів). Якість зерна належить до надсилильних пшениць. Вміст білка 13,5-14,0%, клейковини 28-32%, сила пшениці 356-458 о.а., об'єм хліба 1490-1520 см3, загальна оцінка хліба 5,1-5,4 бала. Склоподібність 99-100%. Апробаційні ознаки.
Різновидність еритросперіум, колосок білий, остиглий, циліндричну форму, середня щільність. Колоскова луска яйцеподібна, її плече середніх розмірів (2-3 мм), піднесений. Зубець середньої довжини, трохи зігнутий. Зернинка червона, яйцеподібна, велика. Маса 1000 зерен 43-47,кіль середній, вуха тупі, короткі. Нижня луска, зовні слабка. Агротехнічні вимоги. Щоб отримати високий урожай надсильного зерна, його слід висаджувати після найкращих попередників, а також під час зрошення. Цигарки сіяння і норми посіву є загальноприйнятими.
Особливості сортів. Має унікальні поєднання високого генетичного потенціалу і продуктивності з високою, стабільною протягом усієї зими морозостійкістю. З нових, інтенсивних сортів це найбільш оздоровий, за тривалістю ярового періоду. Відносно толерантного до ранніх і пізніх строків сіяння.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Культура | Пшениця |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сезонність | Озима культура |