MACRO (МАКРО (5-15-15)) — повністю водорозчинне комплексне добриво для використання в будь-яких системах поливу (крапельне зрошення, дощовіння тощо) і для позакореневого підживлення різних культур. Використовується на всіх культурах у початковому періоді вирощування (наприклад: проростання насіння або укорочення розсади). Повністю задовольняє потребу молодих рослин у мінеральному харчуванні, особливо фосфорному. Завдяки вмісту водорозчинних сполук фосфору, доступних рослинам, стимулює ріст кореневої системи, чим покращує використання рослинами води, азотних добрив. Підвищує зимостійкість культур, прискорює дозрівання, підвищує якість продукції.
РОЛЬ МАКРО І МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У СВІТІ РОЗТІННЯ.
Макроелементи — це елементи живлення, які рослина засвоює у великій кількості. Вони беруть безпосередню участь в утворенні органічних і неорганічних сполук рослини, які становлять основну масу сухої речовини. Більшою частиною вони представлені в клітинах іонами. Також вони важливі для фізіологічних процесів, як-от: дихання, фотосинтезу, підтримання осмотичного тиску.
Азот — як основа життя є частиною багатьох органічних сполук — амінокислот, амідів і білків, нуклеїнових кислот і їхніх похідних, алкалоїдів, хлорофілу, регуляторів росту, ферментів тощо. Оптимальне азотне харчування культури дає змогу максимально реалізувати її потенціал і отримати високоякісну продукцію.
Фосфор — входить до складу нуклеїнових кислот, нуклеопротеїдів, фосфатидів, сахарозфатів, фітину та лецитину, тобто сполук, що відповідають за спадковість і перенесення генетичної інформації, беруть участь у процесах дихання, біосинтезі складних вуглеводів і в протіканні фотосинтезу. Цей елемент є складовою частиною багатьох макроергічних сполук, як-от АТФ, АДФ і АМФ, які є джерелами енергії в рослинному організмі. Цей елемент мало впливає на накопичення білка в рослинах. Одночасно достатнє фосфорне харчування підвищує частку генеративних органів у загальній біомасі врожаю, збільшує вміст крохмалю в продукції та цукру в коренеплодах, фруктах і овочах. Водночас поліпшується якість волокна в лужних культурах. Дефіцит фосфору призводить до відстоювання рослин у рості та уповільнення процесу отогенезу.
Калій - не входить до складу органічних сполук рослин. Цей елемент у іонній формі контролюється в цитоплазмі та вакуолей, якого немає в ядрі. До 20% калію утримується в клітинах в обмінно-поглинаному стані колоїдами цитоплазми, до 1% — неодмінно поглинають мітохондрії, а основна частина (80%) є в клітинному соку та легко вимивається водою. Калій впливає на гідратацію колоїдів цитоплазми, що допомагає краще утримувати воду та переносити спеку, підвищує зимо- та морозостійкість рослин, а також їхню стійкість до грибкових і вірусних захворювань. Калій підсилює синтез високомолекулярних вуглеводів (целюлози, геміцюлози, пектинових речовин, ксиланинів), що сприяє потовщенню клітинних стінок соломини злаків і підвищенню стійкості до полірування, а в конопель і льоні — покращує якість волокна. Під впливом калію посилюється накопичення крохмалю в полуницях картоплі, сахарози в коренеплодах буряків і цукрів у плодах і овочах. Дефіцит калію порушує метаболізм у рослинах; послаблюється діяльність деяких ферментів, гіршає вуглеводно-білковий обмін, збільшуються втрати цукрів на дихання, що зумовлює утворення щуплого зерна, зниження проростання і життєдіяльності насіння. Недостатнє калійне харчування призводить до збільшення грибкових захворювань і погіршення легкості. У разі хронічного калійного голодування припиняється ріст стебел і міждоузлій, затримується дозрівання зерна та плодів.
Сера – — це основний елемент для збільшення вмісту білків і жирів у сільськогосподарських культурах. Входить до складу білків (амінокислот — метіоніну, цистину та його похідної цистеїну), вітамінів (тіаміну В1 і біотину Н) бере участь у формуванні більшості ферментів, олій, відіграє важливу роль в окисно-відновних реакціях культур. Покращує засвоєння сполук азоту культурами, запобігає утворенню небілкових форм азотистих сполук (нітратів, нітритів та ін.) у товарній продукції, чим і забезпечує її високу екологічність.
Мікроелементи беруть участь у всіх життєво важливих процесах, як-от фотосинтезу, дихання, окисно-відновні процеси, ферментативна діяльність, нуклеїновий і білковий обмін, синтез вітамінів, речовин росту, крім того, регулюють стан протоплазми, надходження іонів тощо. Їх використання в рослинності дає можливість підвищувати врожайність рослин і покращувати якість врожаю завдяки підвищенню вмісту білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних елементів, поліпшенню якості силосної маси, що має важливе значення в харчуванні тварин.
Водночас мікроелементи проявляють себе як активатори, що пришвидшують біохімічні та фізіологічні процеси, або як регулятори окисно-відновних процесів, тобто є складником або активатором низки ферментів. За оптимального забезпечення мікроелементами рослини краще поглинають із ґрунту інші корисні речовини.
Бор — посилює ріст пилцевих трубочок і проростання пилку, збільшуючи кількість насіння та плодів, покращує вуглеводний обмін і бере участь у білковому та нуклеїновому синтезі. Вважається, що основна фізіологічна роль бору — це регулювання кількості ауксину та фенольних сполук. У разі його дефіциту порушується весь цикл обміну вуглеводів, формування репродуктивних органів, запилення та плодоношення. Дефіцит бору стимулює інтенсивний розвиток хвороб: парші картоплі, гнилі серцевини та сухі гнилі біля коренеплодів, кореневої гнилі капусти, засихання верхівок тюлюну, дуплистості турнепса, відмирання точки росту соняшнику.
Марганець — активує понад 35 ферментів, бере участь у фотосинтезу (фотопродукції кисню в хлоропластах) і синтезі вітамінів С, В, Е, сприяє збільшенню вмісту цукрів і їх відтоку з листя, прискорює ріст рослин і дозрівання насіння.
Мідь — разом із марганцем входить до складу ферментів, які відіграють важливу роль в окисно-відновних процесах. Вони покращують інтенсивність фотосинтезу, сприяють утворенню хлорофілу, позитивно впливають на вуглеводний і азотний обміни, підвищують стійкість рослин проти грибних і бактеріальних захворювань. Під впливом міді збільшується вміст білка в зерні, цукру — у коренеплодах, жиру — у зерні олійних культур.
Цинк в рослинах активує дію ферментів, входить до складу ферментативних систем, що беруть участь у диханні, синтезі білків і ауксинів, підвищує тепло —, густо- і холодостійкість рослин, відіграє важливу роль у регулюванні процесів росту. Достатня забезпеченість рослин Бором підвищує інтенсивність фотосинтезу, покращує вуглеводний і білковий обмін, активує діяльність ферментів, сприятливо впливає на процеси поділу клітин.
Молибден - є незамінним метал-компонентом багатьох ферментів. Він бере участь у вуглеводному, азотному та фосфорному обмінах, синтезі вітамінів і хлорофілу, підвищує інтенсивність фотосинтезу, входить до складу ферменту нітратрідуктази, за участю якого в рослинах відбувається відновлення нітратів до аміаку.
Кобальт - сприятливо впливає на перебіг багатьох фізіологічних процесів, що відбуваються у рослинах. Сприяє фіксації молекулярного азоту бобовими культурами. У рослинах кобальту міститься від 0,01 до 0,6 мг/кг сухої речовини. Кобальт підвищує активність ферментів, сприяє нормальному обміну речовин у рослинах, збільшується вміст хлорофілу, аскорбінової кислоти та білка, підвищує сухостійкість рослин. Найбільше його концентрується в генеративних органах, а також у бульбашках бобових культур.
Нікель — необхідний мікроелемент для рослин. У вищих рослин нікель входить до складу ферменту уреази, який здійснює реакцію розкладання сечовини до аміаку та вуглекислого газу. Показано, що в рослинах, забезпечених нікелем, активність уреази вища та, відповідно, нижче вміст сечовини, порівнюючи з необтяженими ним рослинами. Нікель активує низку ферментів, зокрема — нітратредуктазу, гідрогеназу та інші, чинить стабілізувальний вплив на структуру рибосом, бере участь у переміщенні азоту та забезпеченні ним рослинних тканин.
Зараз особливу актуальність набуває застосування в сільськогосподарському виробництві позакореневого харчування з використанням нових високоефективних добрив, де мікроелементи містяться в хелатних формах (органічна форма, у якій мікроелемент (переважно метал) є у зв'язку з хелатувальним агентом ( переважно органічною кислотою).
Хелати (Chelate — клешня) — — це натуральні або синтетичні внутрішньокомплексні сполуки, які роблять мікроелементи легкодоступними для рослин. У цих металоорганічних комплексах хелатувальний агент міцно утримує іон металу в розчиненому стані хелатного кільця до моменту потрапляння його в рослину.
Ці комплексні сполуки мають цілу низку переваг, й одну з основних з них — це легкодоступність мікроелементів для рослини, тобто поліпшення їхньої засвоюваності (до 96%).
КОМПЛЕКСНІ ХЕЛАТИВНІ МІКРОУДОСУВАННЯ
Інноваційні, натуральні, внутрішньокомплексні хелатні сполуки 3-го покоління, що має у своєму складі ідеально збалансований спектр макро, мікро, мезо елементів в активній формі, необхідних для поліпшення росту та розвитку рослин. Застосовується для оброблення посівного матеріалу, позакореневого та кореневого живлення.
MICRO FIELD CHELATE — універсальне комплексне мікродобриво з амінокислотами для польових культур
MICRO HORTI CHELATE — універсальне комплексне мікродобриво з амінокислотами для овочевих і плодово-ягідних культур.
MICRO DECO CHELATE — універсальне комплексне мікродобрювання з амінокислотами для декоративних культур.
ЗОРНОВНІ CHELATE — спеціальне комплексне мікродобрювання для зернових колосових культур.
КУКУРУЗА CHELATE — спеціальне комплексне мікроприладдя для кукурудзи.
МАСЛИЧНІ CHELATE — спеціальне комплексне мікроприладдя для олійних культур. Комплексне позакореневе живлення.
БОБЛИВІ CHELATE - спеціальне комплексне мікроприладдя для бобових культур. Комплексне позакореневе живлення.
ОВОЖНІ CHELATE — спеціальне комплексне мікродобрювання для овочевих культур. Комплексне позакореневе живлення.
КОРЕКТОРИ ПИТАНИЯ (МОНОХЕЛАТЫ)
Це прекрасний інструмент у рослинності, який оцінять професіонали. Лінійка цих препаратів відкриває величезне поле можливостей у сфері комбінування елементів живлення як у польових умовах, так і в крапельному орітті ( гідропоніці).
Однією з головних переваг монохелатів є їх стійкість і доступність майже на всіх типах ґрунтів (вони не залежно від pH ґрунтового розчину), а також вони добре себе зарекомендували як профілактичний засіб для запобігання захворювань і фізіологічних стресів рослин
BORON 140 COMPLEX (БОР 140) — В-140, N-60, Mo-0.05, OK pH 9 — Коректор живлення. Регулює синтез вуглеводів, нуклеїнових кислот, забезпечує поділ клітин, ріст вегетативних органів і кореневої системи.
ZINC 80 CHELATE (ЦИНК 80) — Zn-80, P2O5-140, K2O-90, ОЕТФ — Коректор живлення. Якісно бере участь у синтезі гормону росту ауксину та збільшує вміст аскорбінової кислоти, сухої речовини та хлорофілу.
IRON 30 CHELATE (ЖЕЛЕЗО 30) — Fe-30, P 2O 5-33, ОЕТФ — Коректор живлення. Має чималий вплив на профілактику та боротьбу з хлорозом, активно впливає на обмін речовин, регулює процеси окиснення та відновлення складних органічних сполук.
MOLYBDENUM 37 CHELATE (МОЛИБДЕН 37) — Mo-35, K2 O-70, P2 O5 -62, ОК, ОЕТФ/ЛК — Коректор живлення. Бере участь у синтезі амінокислот і білків, регулює процес транспірації азоту в рослині.
SULFUR 200 COMPLEX (СЕРА 200) — SO3-200, N-100, Mn-0.8, Fe-1, Cu-0.5, Zn-0.5, B-1, Mo-0.1, Co-0.1, Ni-0.001, OK, ЕДТА, ПАР — Коректор живлення. Регулює синтез вуглеводів і білкового обміну, які неабияк покращують фотосинтезу, інтенсивність дихання рослин, розвиток і будову клітинних стінок, що впливають на міцність і здатність протидіяти впливу негативних чинників.
COPPER 65 CHELATE (МЕДЬ 65) — Cu-64, SO3-80, N-50, ОК, ЛК — Коректор живлення. Регулює синтез вуглеводів і білкового обміну, які неабияк покращують фотосинтезу, інтенсивність дихання рослин, розвиток і будову клітинних стінок, що впливають на міцність і здатність протидіяти впливу негативних чинників.
MANGANESE 55 CHELATE (МАРГАН престиж 55) — Mn-55, SO3-80, N-50, ОК, ЛК — Коректор живлення. Підвищує активність багатьох ферментів, які беруть участь у фотосинтезу, диханні, відновленні нітратів, нітритів і гідроксиломіну.
КОМПЛЕКСНІ МАКРОУДОБУВАННЯ
Це натуральні внутрішньокомплексні сполуки, які є зручним і практичним інструментом для створення основи харчування рослин під час крапельного зрошення й позакореневих підживлень. Висока концентрація та максимальний рівень засвоєння цільових елементів харчування з препарату досягається повною водорозчинністю і високою чистотою добрива. Склад підібраний із розрахунком потенційної сумісності з максимальним асортиментом агрохімічних препаратів.
Комплексні макродобрення — дуже зручні для листового підживлення завдяки низькому значенню електропровідності. Ризик опіку та скручування листя для листового підживлення неможливий, що дає змогу обприскувати за високих концентрацій, а стабільність pH збільшує рухливість мікроелементів у ґрунті. Комплексні макроприлади також стабілізують бакову суміш і збільшують ефективність обприскування пестицидами.
MACRO + Ca (12-0-6-2) BIO COMPLEX- Комплексне основне живлення. Запобігає дефіциту кальцію.
MACRO + Me (30-0-0-3) BIO COMPLEX — Основне харчування. впливає на ріст і розвиток вегетативної маси.
MACRO (0-10-5) BIO COMPLEX — Основне харчування. впливає на ріст і розвиток кореневої системи.MACRO (10-10-10) BIO COMPLEX— Комплексне основне живлення. впливає на ріст і розвиток вегетативної маси.
MACRO (5-15-15) BIO COMPLEX - Комплексне основне живлення. Підвищує зимостійкість, дозрівання, якість продукції.
MAСRO (2-0-36) CHELATE — Основне харчування. Підвищує стійкість рослин до стрес-факторів.
ПЕРЕВАГИ І СПЕЦІФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ
РЕЗУЛЬТАТ ЗАСТОСУВАННЯ
Склад, г/л:
Азот (N) |
Фосфор (P) |
Калий (К) |
50 |
150 |
150 |
Об'єм паковання |
1л* |
10л |
Позакореневе внесення (Підживлення, спільно з добривами та СЗР): |
1 л/100 л води |
1 л/100 л води |
Корневе внесення |
1 л/100 л води |
1л/100 л води |
Крапельне внесення |
0,2 л/1000 л води |
0,2 л/1000 л води |
Рекомендації для позакореневого внесення:
Культура |
Фаза розвитку |
л препарату на 100 л робочого розчину |
Зернові |
2-4 листа |
1 |
Вихід у трубку |
1 |
|
Кукуруза |
2-4 листа |
1 |
6-8 аркушів |
1 |
|
Гречана |
3-5 листов |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Соняшник |
2-3 пари листя |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Рапс |
2-4 листа |
1 |
Відростання (зимовий) |
1 |
|
Розетка |
1 |
|
Бобовий |
2-3 потрійних аркуші |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Цукрова буряк |
2 насінні картки |
1 |
Змикання в рядах |
1 |
|
Кормові трави |
Цветение |
1 |
Відростання (випас, скіс) |
1 |
|
Картопля |
2-3 пари справжнього листя |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Огірок, томати, перець, кабак, баклажани, кавун, диня, гарбуз. |
Розсада — 4-5 листків |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Формування плодів |
1 |
|
Капуста |
Розсада — 4-5 листків |
1 |
Формування кочана |
1 |
|
Морква |
Розсада — 4-5 листків |
1 |
Активне формування коренеплода |
1 |
|
Столова буряк |
2 насінні картки |
1 |
Змикання в рядах |
1 |
|
Цибуля, часник |
4 справжні аркуші |
1 |
Перед формуванням цибулини |
1 |
|
Зелень |
4-6 листа |
1 |
6-8 аркушів |
1 |
|
Полуниця, ожина, малина, смородина, крижовик |
Розсада 4-5 листків |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Цветение |
1 |
|
Зав'язування ягід |
1 |
|
Виноград |
Відростання |
1 |
Цветение |
1 |
|
Формування ягід |
1 |
|
Сімечкові, кісточкові та горіхоплідні дерева |
Білий (рожевий) бутон |
1 |
Формування зав'язки |
1 |
|
Налив |
1 |
|
Однорічні квітучі рослини |
Поливання розсади за 7-9 днів до висаджування |
1 |
Через 7-10 днів після висаджування |
1 |
|
Бутонізації |
1 |
|
Багаторічні квітучі рослини |
Початок відростання (весна) |
1 |
Бутонізація |
1 |
|
Після обрізання (квітіння) |
1 |
|
Декоративно-квітувальні чагарники |
Після обрізання (квітіння) |
1 |
1 |
||
Луковичні рослини |
Бутонізація |
1 |
Після цвітіння |
1 |
|
Газонні трави |
2-3 оброблення за весь період вегетації |
1 |
Хвойні рослини |
2-3 оброблення за весь період вегетації |
1 |
Норми витрати робочого розчину:
польові: 200-250 л / га,
плодово-ягідні, овочеві культури: 300-500 л / га,
сади, виноградники: 500-800 л / га.
* Об'єм Кришки каністри 25 мл
Рекомендується застосовувати спільно з гуміновими добривами, біофунгіцидами, монокоренаторами живлення та комплексними мікродобривами ТМ «LEAF FORTE» ®.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Упаковка | |
Упаковка | Каністра |
Об`єм | 10 л |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | LEAF FORTE |